ING verliest rechtszaak over opslagpercentage

De rechter heeft ING Bank verboden om het opslagpercentage op een lening aan een klant te verhogen. De bank moet bovendien de verhoogde opslag over de afgelopen jaren terugbetalen. Dat blijkt uit een vonnis van dat de rechtbank Amsterdam vorige week heeft gewezen, maar dat pas dinsdag bekend is geworden. Het gaat om een vonnis dat serieuze consequenties kan hebben voor ING, omdat er honderden andere klanten zijn die in een vergelijkbare situatie verkeren.

Het vonnis van de Amsterdamse rechtbank betreft een conflict tussen het modebedrijf Blosh bv uit Amsterdam en ING Bank Nederland. Blosh heeft in het verleden van WestlandUtrecht Bank een lening gekregen voor een bedrijfspand. Het gaat om een zogenoemde Euribor-lening, een lening waarvan het rentepercentage is gekoppeld aan 3-maands Euribor, de gemiddelde rente die Europese banken elkaar berekenen. De WestlandUtrecht Bank is in 2013 geïntegreerd in ING.


Verlies

De Euribor-rente is de afgelopen jaren zo sterk gedaald dat ING verlies dreigde te lijden op de lening. Vandaar dat de bank in 2014 besloot het opslagpercentage (voor onder andere het risico) te verhogen van 1,70% naar 3,10%. Door die verhoging moest Blosh de afgelopen twee jaar tienduizenden euro’s per jaar meer betalen aan ING, zegt Ronnie Eisenmann, de advocaat van Blosh.

Blosh was het daar niet mee eens en heeft een rechtszaak aangespannen. Volgens Blosh staat in de kredietovereenkomst die destijds met de WestlandUtrecht bank is afgesloten niet dat de bank het recht heeft het opslagpercentage te verhogen. ING stelt zich op het standpunt dat zij daar wel het recht toe had, omdat het gebruikelijk is dat Euribor-leningen de bank het recht geven het opslagpercentage te verhogen. ING houdt Blosh bovendien voor een professionele partij die van een dergelijke regel op de hoogte kan zijn.


In beroep

De rechter stelt in zijn vonnis echter vast dat hij de mogelijkheid om de opslagrente te verhogen niet in de kredietovereenkomst kan terugvinden. Hij vindt bovendien dat Blosh niet per se als een professionele partij beschouwd kan worden. Een en ander betekent dat Blosh op alle punten in het gelijk wordt gesteld en dat ING dus de opslagrente niet mag verhogen en de te veel betaalde opslagrente terug moet betalen.

Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank ‘99% zeker in beroep zal gaan tegen de uitspraak’. ‘Wij zijn het niet eens met het vonnis van de rechter en zien goede gronden om daar hoger beroep tegen aan te tekenen.’ De woordvoerder voegt eraan toe dat de bank daarmee ook wil voorkomen dat er jurisprudentie ontstaat waar andere klanten van ING gebruik van zouden kunnen maken. Om hoe veel andere klanten het gaat kan hij niet zeggen.

Volgens de advocaat van Blosh is bij de rechtszitting naar voren gekomen dat de portefeuille vergelijkbare leningen van WestlandUtrecht ‘honderden klanten’ betreft.

 

Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 26 april 2016