Oliebollen in de zomer

Ja u leest het goed, oliebollen in de zomer. Op 1 juli a.s. wel te verstaan. De twee grote verengingen van arbeidsrecht advocaten in Nederland pakken groots uit. 30 juni om 00.00 uur is het grote moment waar Arbeidsrecht Nederland op heeft zitten wachten. Het nieuwe ontslagrecht gaat dan in!

Er is een groot symposium georganiseerd waar meer dan 1500 advocaten zich voor hebben ingeschreven. Met lezingen, debatten, werkgroepen, een heus diner wordt het nieuwe arbeidsrecht-tijdperk om 00.00 ingeluid, met champagne en oliebollen.

Geen vuurwerk dan? Nee, geen vuurwerk, maar wees niet bevreesd, het vuurwerk gaan we de komende maanden en misschien wel jaren meemaken. Niets meer zal zijn zoals het nu is. Minister Asscher heeft in een recordtempo de wetgeving veranderd. Wat 50 jaar lang maar niet wilde lukken, de hervorming van het ontslagrecht, is er binnen een jaar doorheen gejaagd. Met als doel: flexibilisering van arbeidsmarkt en lagere ontslagvergoedingen.

Ik voorspel u, van beide zal niet veel terecht komen. Op papier lijkt de wet veel transparanter en beter hanteerbaar, maar schijn bedriegt. Ik noem u een paar valkuilen; hoger beroep in arbeidszaken, zowel van een beslissing van het UWV als bij de rechtbank staat vanaf 1 juli hoger beroep open. Gevolg rechtsonzekerheid en lange procedures. Werknemers en werkgevers wisten tot nu – of dat nou goed of slecht voor ze uitpakte – snel waren ze aan toe waren. Binnen 2 maanden had je een beslissing van het UWV of de kantonrechter. Dat zit er vanaf 1 juli niet meer in.

De hoogte van een vergoeding gaat in principe een maximum van EUR 75.000,– krijgen met de mooie naam; transitievergoeding. Je zou zeggen dat hierdoor werkgever en werknemer precies weten waarop ze kunnen inzetten. Maar ook dat zal niet zo uitpakken. Juist om lange procedures te vermijden en rechtszekerheid te kopen zullen partijen ervoor kiezen zijn om afwijkende afspraken te maken. Geen werkgever wil namelijk het salaris- risico lopen door 2 jaar lang te procederen met onzekere uitkomst. En de werknemer wil graag ook een nieuwe baan die op hem/haar wacht graag aanpakken en heeft dan geen trek in lange procedures.

Het zijn enkele voorbeelden, maar de angst leeft en de kritiek klinkt steeds luider. Op de tekentafel leek het heel wat, maar de nieuwe wet zal ons wellicht lang in een houdgreep gaan houden. Daar zit niemand op te wachten. Oliebollen vallen zwaar op de maag in de zomer.


Gepubliceerd in De Groene Venen van 12 juni 2015