Handelsmissie Israël (Dutch)

Amsterdam heeft de voorzieningen en biedt de mogelijkheden voor technologische startups om zich te ontwikkelen tot multinationals. In 2015 is de stad Amsterdam zich actief gaan inzetten, onder de naam StartupAmsterdam, om beginnende innovatieve ideeën te ondersteunen en een breed netwerk aan te bieden met de grootste technologische steden in zowel Nederland als de hele wereld. Amsterdam heeft sterke hub-to-hubs ontwikkeld met steden als Silicon Vallley, New York, Boston, London en Tel Aviv. Dit project, onder leiding van voormalig Eurocommissaris voor Digitale agenda Neelie Kroes, heeft als doel om Amsterdam in de top-3 startup hubs van Europa te positioneren.

Locoburgemeester en wethouder economische zaken Kajsa Ollongren verzekerde: “Zoek je talent? Die hebben we hier, en als we die niet hebben zorgen wij er voor dat het voor het talent dat jij nodig hebt, makkelijk is om hier te komen wonen en werken.”

In het kader van dit project is de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op handelsbezoek geweest in Tel Aviv, een van de leidende steden op het gebied van ICT en innovatie. Amsterdam en Tel Aviv hebben een sterke relatie op handelsgebied. Een juridisch adviseur van Eisenmann & Ravestijn Advocaten nam onderdeel aan het team van de burgemeester. Met zijn vele connecties onder de doelgroep in Tel Aviv en zijn kennis van de startupmarkt in zowel Tel Aviv als Amsterdam kon hij dit project in goede banen leiden. De jurist was een belangrijk onderdeel van de delegatie om de vele juridische aspecten die bij een startup komen kijken, en vooral een internationaal georiënteerde startup, te verhelderen. Van individuen tot ambtenaren en van beginnende startups tot gevestigde multinationals werden bijgestaan omtrent de vele onderwerpen die bij een bedrijf komt kijken die over de grenzen van eigen land kijkt.

Deze economisch positieve ontwikkelingen brengen echter ook nieuwe juridische uitdagingen met zich mee. De Nederlandse wetgeving heeft in 2015 voor beginnende ondernemers de wetgeving omtrent verblijfsvergunning versoepeld. Er is een speciale ‘startup verblijfsvergunning’ voor buitenlandse innovators om eenvoudiger een bedrijf in Nederland op te zetten. Aan deze vergunning worden wel vele eisen gesteld, waarvan sommigen subjectief en waarvan de aanwezigheid van de nodige factoren moeilijker aantoonbaar is. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van een ‘betrouwbare’ facilitator, of het moet gaan om een ‘innovatieve’ dienst.

Daarbij blijkt uit de wetsgeschiedenis dat het de bedoeling is dat de houder van deze vergunning uiteindelijk, na het eerste jaar, een aanvraag indient voor de reguliere zelfstandigenregeling, dat weer zijn eigen regels en vereisten kent. Kortom, de expertise van The Immigration Lawyer is een noodzakelijke hulp voor startups.

Sinds het begin van dit Amsterdams project en de vernieuwde wetgeving ziet The Immigration Lawyer een toename van zowel buitenlandse startups die de Nederlandse faciliteiten willen exploiteren, als Nederlandse beginnende ondernemers, die van een breed internationaal netwerk gebruik willen maken. Onder leiding van het gespecialiseerde team weten deze startups optimaal gebruik te maken van de vele kansen die de Nederlandse markt te bieden heeft.