Maria van Loosdrecht, De Telegraaf, 2 mei 2020
Aan het begin van de crisis beloofde de overheid alle ouders te gaan compenseren. Zij betalen namelijk de nogal prijzige kinderopvang door, al kan er geen gebruik van worden gemaakt. Er is een regeling opgezet waarmee de ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen inderdaad hun geld terugkrijgen. De groep die geen kinderopvangtoeslag ontvangt is volledig buiten beeld bij deze regeling.
„Omdat zij geen kinderopvangtoeslag ontvangen en geen eigen bijdrage aan de gemeente betalen, weten we niet precies wie deze mensen zijn”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. „Als we een representatiever beeld hebben om wie het gaat, kijken we of en wat er mogelijk is.”
„Een ding is zeker, er is nu geen regeling en ik heb angst dat die er ook niet komt”, zegt advocaat Ronnie Eisenmann van advocatenkantoor Eisenmann & Ravestijn Advocaten. Hij heeft al meerdere expats gesproken die zich met het probleem bij hem hebben gemeld.
„De rechtszekerheid en rechtsgelijkheid worden door deze gang van zaken zeer aangetast”, zegt Eisenmann. „Het is niet acceptabel dat deze ouders nu in het duister tasten terwijl zij het advies van de overheid hebben opgevolgd en de kinderopvang hebben doorbetaald.”
Meldpunt
Er is ook een meldpunt van de belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) opgezet waar ouders die buiten de regeling vallen zich kunnen aanmelden. „We hadden binnen 1,5 dag reactie van 700 gezinnen”, zegt een woordvoerder van de vereniging.
„Deze groep mensen kost de overheid normaal gesproken helemaal niets”, voegt hij toe. „Het is wel heel vervelend dat juist deze mensen nu mogelijk gedupeerd worden.”
De kosten voor de kinderopvang liggen tussen de 1500 en 2500 in de maand, afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt en hoe vaak je van de opvang gebruikt maakt, legt de Boink-woordvoerder uit.
Mensen die niet onder de terugbetaalregeling vallen zijn bijvoorbeeld mensen met een partner die in het buitenland werkt, expats of mensen die ervoor kiezen geen toeslagen te ontvangen.
Verbijstering
De Israëlische Itay Levy, vader van drie kinderen (9, 7, en ’bijna 2’) die fulltime naar de kinderopvang gaan, was verbijsterd toen hij hoorde dat hij het geld niet terug zou krijgen. In zijn geval gaat het om €6000 voor drie maanden.
„Ik ben bang dat ik mijn plek op de kinderopvang kwijtraak als ik niet betaal”, vertelt hij. Zijn kinderen zitten in Amsterdam op de opvang, waar er maar moeilijk een opvangplek in de kinderopvang te vinden is.
„Als ik had geweten dat ik mijn geld mogelijk niet terug zou krijgen dan zou ik de betalingen hebben stopgezet”, voegt hij toe. Hij bleef betalen omdat de kinderopvang hem vertelde dat hij het geld terug zou krijgen. Van de opvang mag hij zijn betalingen niet nu alsnog stopzetten.
„Ik maak me erg zorgen om hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Ik vind de opvang heel leuk, en mijn kinderen gaan er ook graag heen, dus ik hoop dat het snel wordt opgelost.”